Wateroverlast 04/08/2021

Woensdag 4 augustus zorgde een plaatselijke zondvloed voor heel wat waterellende in Meise. Verschillende gezinnen werden getroffen en kregen te maken met ondergelopen kelders of huizen. De gemeentelijke fase van het rampenplan werd afgekondigd en de hulpdiensten en gemeentelijke diensten waren nog tot laat vannacht in de weer om de getroffenen zo goed mogelijk te helpen en ondersteunen.

Zandzakken

Op 4 augustus zorgde een plaatselijke wolkbreuk voor heel wat waterellende in Meise. Er viel uitzonderlijk veel regen op korte termijn: 44 liter per m². Er viel zoveel neerslag dat de riolen al dat water niet konden slikken en overstroomden. De al oververzadigde velden (door de zware regenval van de vorige weken) konden het water niet meer opnemen en veranderden in rivieren.

Zodra de eerste oproepen binnenkwamen, startte de technische dienst met de verdeling van zandzakken. Ook de brandweer en politie waren massaal aanwezig. Zelfs de civiele bescherming kwam ter plaatse. Tussen 15u en 23u werden meer dan 2.000 zandzakken verdeeld. Hiervoor konden we rekenen op hulp van verschillende buurgemeenten die ons zandzakken aanleverden. We kregen zoveel oproepen binnen dat onze diensten niet overal tegelijkertijd kon zijn. Zodra het water was weggetrokken, startte de brandweer met het leegpompen van kelders en schoonmaken van de straten. Vandaag werden de laatste straten nog schoongemaakt door de gemeentelijke diensten.

Hulp en maatregelen

Op 5 augustus kwam de crisiscel van de gemeente samen om de hulp aan de getroffen inwoners en de te nemen maatregelen te coördineren.

Hoewel de riolen na de zware regenval van vorige week gekuist waren, konden de riolen het vele water niet slikken. Vandaag nog zullen de gemeentelijke diensten de slikkers in de ondergelopen straten vrijmaken. De hoofdriolen in alle getroffen straten worden ook vandaag geïnspecteerd, zodat we onmiddellijk aan de externe firma kunnen doorgeven waar dichtgeslibde rioleringen gereinigd moeten worden.

Incovo last op 6 augusts een extra ronde in voor het ophalen van grof huisvuil in de straten die getroffen werden door de wateroverlast. De spullen die beschadigd werden door de overstromingen mogen dan buiten gezet worden. Opgelet, het gaat niet om bouwafval of elektronisch afval.

Het wordt meer en meer duidelijk dat de klimaatveranderingen ook in de toekomst het risico op zware regenval veel groter maken. Een waaier van structurele maatregelen op verschillende gebieden dringen zich dan ook op. Het college van burgemeester en schepenen engageert zich om de maatregelen versneld in te voeren. We wachten nu onder andere op de aanbevelingen van de erosiedeskundige van de provincie, maar ook in afwachting hiervan zullen maatregelen genomen worden. Welke dat juist zijn, wordt momenteel bekeken. Hierover heel binnenkort meer nieuws.

Wat als je schade hebt?

Als je schade hebt aan je woning, maak je een inventaris op van de zaken die beschadigd zijn. Je neemt best (op een veilige manier) zoveel mogelijk foto’s als bewijsmateriaal. Vervolgens neem je contact op met je verzekeraar van je brandverzekering. Wie hierbij hulp of ondersteuning nodig heeft, kan contact opnemen met de gemeente op het nummer 02 892 20 37 tijdens de openingsuren van het Administratief Centrum: ma – vr van 8u – 12u; ma – do van 13u tot 15u30 en di van 17u tot 19u30.

Wat kan je zelf doen?

We krijgen veel vragen van inwoners wat ze zelf kunnen doen om wateroverlast in hun huis te vermijden. Op onze website www.meise.be delen we tips over wat je zelf kan doen om overlast te vermijden of tot een minimum te herleiden. Dit gaat van het preventief aankopen van zandzakken over het plaatsen van een dompelpomp tot aansluiten op de gescheiden riolering.

Meer regen voorspeld

Vanaf vrijdag wordt er opnieuw regen voorspeld. Er worden geen grote hoeveelheden neerslag voorspeld, maar we willen onze inwoners toch oproepen om waakzaam te zijn en zich voor te bereiden. Wie wil, kan preventief zandzakken aanvragen. Neem hiervoor contact op met de gemeente op 02 892 20 00 tijdens de openingsuren van het Administratief Centrum: ma – vr van 8u – 12u; ma – do van 13u tot 15u30 en di van 17u tot 19u30.

Als je toch te kampen krijgt met wateroverlast en je niet-levensbedreigende hulp nodig hebt, neem je contact op met de brandweer via www.1722.be of bel je naar 1722. Als je dringende medische hulp nodig hebt, bel je 112.

Wat doen als je getroffen bent door wateroverlast? 

  • Neem zoveel mogelijk foto's en maak filmpjes
  • Neem contact op met je verzekeraar (van je brandverzekering)
  • Hulp nodig bij je aangifte? De gemeente voorziet hulp en begeleiding. Contacteer ons op 02 892 20 37. 

Op de website van het crisiscentrum lees je heel wat nuttige informatie. 

Kan je emotionele steun gebruiken?

De eerste schok na de ongeziene wateroverlast is intussen voorbij, maar de emotionele verwerking schiet vaak pas later in gang. De dienst Slachtofferhulp van het CAW ondersteunt de slachtoffers en hun familie.
 
Ben je of ken je iemand die nood heeft aan emotionele steun, administratieve ondersteuning en juridische informatie na deze ramp? Dan kan je contact opnemen met het CAW via het nummer 0800 13 500 of via www.caw.be/chat. Ook getuigen die nood hebben aan ondersteuning kunnen er terecht. 

Opvolging

De gemeentelijke diensten inventariseerden de plaatsen die getroffen werden door de wateroverlast. Op 25 augustus 2021 was er een overleg met de deskundigen van Aquafin en de provincie Vlaams-Brabant om de getroffen gebieden te bespreken. Hier werden ook de eerste gepaste maatregelen geformuleerd. Deze verbetervoorstellen worden momenteel in detail uitgewerkt door de betrokken instanties.

Zodra de details hierover bekend zijn, communiceren we deze. Alle bewoners van de getroffen straten nodigen we dan ook uit op een infomoment om samen met ons de mogelijke oplossingen te overlopen en bespreken.

Dit dossier zorgt voor heel wat uitdagingen. We streven naar weldoordachte structurele maatregelen die de kans op toekomstige overlast zo veel als mogelijk moet voorkomen.