Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Keuzemenu als je 112 of 101 belt

Bericht van 12 februari ’20
Vanaf vandaag kom je in een keuzemenu terecht wanneer je het noodnummer 112 of 101 vormt. Het keuzemenu laat je toe om te kiezen welke hulp je nodig hebt: brandweer, ambulance of politie.

Zodra de keuze gemaakt is, word je in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die je nodig hebt.
Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat je oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of vice versa). Het menu lijkt op dat van de app 112 BE, waarmee je via een icoon de hulp kiest (ambulance, brandweer of politie) die je nodig hebt. Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu word je onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale.
Je zal in alle gevallen geholpen worden indien je naar de noodnummers 112 of 101 belt. Ook als het niet lukt om een keuze te maken, of als je de verkeerde keuze zou maken krijg je een operator aan de lijn.

Hoe werkt het menu?

Vanaf 11 februari 2020 moet je het volgende doen als je dringend hulp nodig hebt van een ambulance, de brandweer of de politie:

1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
2. Luister naar de boodschap :

“Noodcentrale.
Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1.
Voor politie, druk 2.”

3. Maak je keuze: 1 of 2
4. Indien je geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich:

“Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1.
Voor politie, druk 2.
Blijf aan de lijn. We verbinden u door.”

5. Blijf aan de lijn : een operator zal je oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je je keuze valideert door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die je nodig hebt. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Indien je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals voorheen, door de operator naar de juiste noodcentrale doorgeschakeld.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoor je de boodschap in het Nederlands én het Frans. In de provincie Luik hoor je het keuzemenu in het Frans én het Duits.

Meer info: www.112.be/nl/menu

Bron: FOD Binnenlandse Zaken - Civiele Veiligheid

Nieuwsoverzicht