Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bel 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen

Bericht van 07 augustus ’17
Sinds 1 augustus is het nieuwe noodnummer 1722 voor niet-dringende oproepen naar de brandweer in werking. Gebruik dit nummer om stormschade of wateroverlast te melden.

Groot aantal oproepen bij noodweer

Bij noodweer krijgen de noodcentra 112 op korte tijd een groot aantal oproepen te verwerken.

Deze worden door de beller als dringend ervaren maar de onmiddellijke tussenkomst van de brandweer is hierbij niet strikt vereist omdat deze niet levensreddend zou zijn. Bovendien is onmiddellijke tussenkomst gezien de omstandigheden (noodweer) niet mogelijk.

Het gevolg hiervan is echter dat de oproepen waarbij wél echt dringende noodhulp vereist is, vaak te lang in wacht moeten staan op de lijnen 112 en 100.

Nieuw nationaal nummer 1722

Om bovenstaand probleem op te lossen werd op 1 augustus 2017 een apart nummer ingevoerd: 1722.

Dit is bedoeld voor niet-dringende oproepen naar de brandweer. Het doel van het project 1722 is om de inkomende oproepen anders te organiseren zodat de 112-oproepen een voorkeurbehandeling kunnen krijgen.

Op 1722 zullen – voorlopig enkel bij hevig(e) wind, regen, stormtij of onweer – de oproepen voor niet-dringende brandweerhulp worden afgehandeld zodat de noodnummers 112 en 100 bereikbaar blijven voor de echte noodgevallen.

Belangrijk om te weten

  • 1722 dient niet om sneller geholpen te worden bij stormschade of wateroverlast, maar wel om het noodnummer 112 vrij te maken voor dringende oproepen. 
  • De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen, maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Heb je al gebeld naar 1722? Bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.
  • Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt. Bel je toch naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie? Dan zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.

Een brandweerinterventie vragen voor wateroverlast en/of stormschade in Londerzeel kan ook via:

Nieuwsoverzicht
1722

Lees meer artikels over