Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Veilige schoolomgeving in Westrode: Uitbreiding fietsstraten en zone 30

Bericht van 06 april 2023

Lokaal bestuur Meise zet in op veilige schoolomgevingen. In Westrode komt er daarom een uitbreiding van de huidige zone 30-straten en van de fietsstraten. Tijdens de paasvakantie worden de nodige wegmarkeringen en verkeersborden geplaatst. Zo kan iedereen nu het lente is vol goede fiets- en wandelmoed veilig naar school!

Ingrepen voor een veilige schoolomgeving

De voorbije jaren gebeurden al verschillende ingrepen in de buurt van GBS Klim-Op in Westrode om de schoolomgeving veiliger te maken voor de kinderen die te voet of met de fiets naar school kwamen. De maatregelen bleken onvoldoende: er waren nog teveel conflictsituaties waardoor fietsers en voetgangers verschillende keren moesten oversteken om veilig naar school te gaan. Daarom werkte lokaal bestuur Meise samen met het onafhankelijk studiebureau Mint een plan uit om de belangrijkste knelpunten weg te nemen en de schoolomgeving veiliger te maken. Ook de school en de politiezone K-L-M werkten mee aan het nieuwe plan.

Concreet gebeuren volgende ingrepen om de schoolomgeving veiliger te maken:

  • De zone 30 wordt licht uitgebreid in de Jan Hammeneckerstraat ter hoogte van huisnummer 9 tot en met de Londerzeelsesteenweg ter hoogte van huisnummer 46 en de Westrodestraat ter hoogte van huisnummer 2.
  • De fietsstraat wordt uitgebreid in de Jan Hammeneckerstraat ter hoogte van huisnummer 34 tot en met het kruispunt met de Londerzeelsesteenweg en de Westrodestraat. Door deze ingreep hebben fietsers voortaan voorrang op dit kruispunt. Ook de trage weg die de Jan Hammeneckerstraat en de Londerzeelsesteenweg verbindt, zal vlotter en veiliger bereikbaar zijn voor fietsers die van Westrode komen.

De woonwijk is door deze maatregelen nu ook opgenomen in de zone 30. Zo vrehogen we de leefbaarheid in de wijk. Duidelijke wegmarkeringen zullen de routes aanduiden en het gebruik van de trage wegen stimuleren.

Wat zijn fietsstraten?

In fietsstraten mogen de fietsers de hele breedte van de rijbaan gebruiken (als die enkel opengesteld is in hun rijrichting) of de helft van de breedte langs de rechterzijde (als de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen). Motorvoertuigen mogen rijden in fietsstraten, maar zij mogen de fietsers niet inhalen en mogen nooit sneller rijden dan 30 kilometer per uur. Ook fietsers mogen niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur.

Financiering

Voor de financiering kan lokaal bestuur Meise deels beroep doen op subsidies van de Vlaamse Overheid voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen. Deze subsidies zijn specifiek gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen. Deze subsidie bedraagt 50% van de uitgaven die we maken.

Na de paasvakantie veilig met de fiets of te voet naar school

In samenwerking met de firma voor de wegmarkeringen is het doel om de nodige werken tijdens de paasvakantie uit te voeren. Zo kunnen de schoolkinderen de lente en het laatste trimester van het schooljaar 2023-2024 vol goede fietsmoed inzetten.

We rekenen op alle weggebruikers, groot en klein, om samen te zorgen voor een veilige schoolomgeving!

Nieuwsoverzicht
Fietsstraten in Westrode

Openingsuren & contact

Dienst mobiliteit
adres
Tramlaan 81861 Meise
Tel.
02 892 20 65
Fax fax
02 270 02 61
e-mail
mobiliteit@meise.be

Openingsuren

Vandaag
Op afspraak: 8.30 - 12.00 uur

De diensten grondgebiedszaken (ruimtelijke ordening, stedenbouw, leefmilieu, mobiliteit, uitvoerende diensten) werken op afspraak. 

Maak een afspraak

De diensten ruimtelijke ordening en leefmilieu zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u. 

Deel deze pagina