Dit nieuwsbericht is niet actueel.

BEO-veld rond Administratief Centrum Meise

Bericht van 26 januari 2023

Met geothermie kiest Meise voor duurzaam verwarmings- en koelingssysteem

Geothermie is de laatste jaren in volle opmars en betekent warmtewinning door het onttrekken van aardwarmte. Het is een duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmings- of koelingssystemen. Lokaal bestuur Meise zet zich in voor groene energie en de werken aan het Administratief Centrum voor dit nieuwe systeem zijn gestart.

Hoe werkt geothermie?

We gebruiken de natuurlijke warmte die aanwezig is in de ondergrondse geologische lagen om het gebouw te verwarmen en te koelen. Op vijf à zeven meter diepte is de invloed van de bovengrondse seizoenschommelingen erg laag. Hoe dieper we boren, hoe warmer het wordt dus. Die aardwarmte heeft een temperatuur die schommelt rond de tien à twaalf graden Celsius. Door deze technologie is het perfect mogelijk om je gebouw op een alternatieve, financieel interessante en ecologisch verantwoorde manier te verwarmen en te koelen in de zomer.

Drie types klimaatsystemen werden in overweging genomen: een VRV-systeem, een lucht-water warmtepomp en een warmtepomp met BEO-veld. De investering in een BEO-veld is duurder dan de andere opties, maar is wel de meest duurzame manier om ons gebouw milieuvriendelijk te koelen en te verwarmen. De levensduur van 60 jaar in combinatie met het lage energieverbruik en de lage onderhoudskost zorgen ervoor dat het op lange termijn ook het financieel interessants systeem is.

BEO-veld achter Administratief Centrum

Na de geothermische boring worden er verticale sondes in het vrijgekomen boorgat gemonteerd. Deze sondes worden verbonden met de horizontale ondergrondse leidingen en de verdere aansluiting met de warmtepomp. De diepte voor de boringen bij geothermie is maximaal 150 meter diep. Voor het Administratief Centrum (AC) zal de boordiepte ongeveer 80 meter bedragen. In het totaal worden achteraan het AC 48 boringen uitgevoerd.

De aardsondes in de geothermische boringen lopen aan de oppervlakte horizontaal verder naar de warmtepomp, ongeveer 60 cm onder de grond. Om elke put thermisch gelijkmatig te belasten, worden de verschillende sondes met elkaar verbonden met een centrale collectorput met inregelventielen. Alle boringen met de lussen en de verbindingscollector worden "BEO-veld" genoemd. BEO staat voor boorgat-energie-opslag.

Nadat alle verbindingen zijn gemaakt, wordt de collector gevuld met een koelvloeistof (tot 30% propyleen-glycol). De koelvloeistof is milieuvriendelijk en heeft een optimale warmtegeleidbaarheid.

Onuitputtelijke energiebron

Hetzelfde water (met koelvloeistof) wordt steeds gebruikt om het gebouw te verwarmen of te koelen, waardoor er niets verloren gaat. Aardwarmte is letterlijk een onuitputtelijke energiebron. En bovendien duurzaam, want je verwarmt zonder fossiele brandstof en je bent niet afhankelijk van het seizoen. Kortom: gratis energie die ook nog eens milieuvriendelijk is!

Tijdens de installatie van de klimaatplafonds vervangen we de huidige verlichtingsarmaturen door energiezuinigere led armaturen. Door de vervanging van de luchtgroepen door een nieuwe installatie met bevochtiging zal de luchtkwaliteit ook verbeteren.

De werken zijn gestart op 9 januari 2023 en zullen voltooid zijn begin 2024, als er geen probleem is met het leveringstermijn van materiaal en de weeromstandigheden meevallen. De werken werden opgedeeld in 3 fasen, waarvan de eerste fase momenteel gestart is. De werken voor het BEO-veld en de elektriciteit kosten in totaal iets minder dan 4 miljoen euro inclusief 21% btw.

Nieuwsoverzicht
Werken rond Administratief Centrum

Openingsuren & contact

Uitvoerende diensten (Technische dienst en openbare werken)
adres
Tramlaan 81861 Meise
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
02 892 20 30
Fax fax
02 270 02 61
e-mail
uitvoerendediensten@meise.be

Openingsuren

Vandaag
Op afspraak: 8.30 - 12.00 uur

De diensten grondgebiedszaken (ruimtelijke ordening, stedenbouw, leefmilieu, mobiliteit, uitvoerende diensten) werken op afspraak. 

Maak een afspraak

De diensten ruimtelijke ordening en leefmilieu zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u. 

Lees meer artikels over

Deel deze pagina