Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise zetten in op verkeersveiligheid en leefbaarheid

Bericht van 28 november 2022

Gemeenten in K-L-M-zone sensibiliseren én sanctioneren

De drie gemeenten van de politiezone K-L-M engageren zich om de verkeersveiligheid en leefbaarheid in hun dorpskernen te verhogen. De gemeentebesturen zetten daarom fors in op het sensibiliseren van de bestuurders en op de handhaving van snelheidsbeperkingen. Vanaf
1 december 2022 komen er in elke gemeente extra mobiele flitscontroles en vanaf april 2023 komen er ook trajectcontroles.

Veiligheid en leefbaarheid

Via sensibilisering én snelheidscontroles willen de lokale besturen van de politiezone K-L-M het aantal verkeersongevallen doen dalen en de leefbaarheid in de dorpskernen verhogen. Door een aangepaste snelheid krijgt iedere weggebruiker een veilige plek op de weg en kan iedereen in de dorpskernen op een veilige en aangename manier wonen, winkelen en zich verplaatsen.

GAS-boetes

Op 1 december 2022 gaat het GAS 5-reglement in voege in de drie gemeenten. De gemeentebesturen hebben dan de mogelijkheid om GAS-boetes op te leggen voor beperkte snelheidsovertredingen. Het gaat om snelheidsovertredingen in zones waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 km per uur. Vanaf 1 december 2022 zal het aantal snelheidscontroles met de mobiele flitscamera’s gevoelig verhoogd worden in de drie gemeenten. Wie te snel rijdt, krijgt een GAS-boete. De gemeentes maken extra middelen vrij zodat de politie twee extra administratieve medewerkers kan aanwerven om dit alles in goede banen te leiden. Voor de verwerking van de boetes, doen de gemeenten een beroep op een onafhankelijk sanctionerend ambtenaar: de intercommunale Haviland is hiervoor aangesteld.

Trajectcontroles

In 2023 komen er negen trajectcontroles in de politiezone K-L-M: drie trajecten in elke gemeente. Bij een trajectcontrole neemt een ANPR-camera op het begin- en eindpunt van een traject foto’s van een voertuig. Zo kan de tijd tussen de twee foto’s en dus ook de gereden snelheid worden bepaald. Als de gemiddelde snelheid hoger is dan de toegelaten snelheid, dan ontvang je een boete.

Om de trajecten te kiezen, werden twee criteria gebruikt: verkeersveiligheid en objectieve gegevens. Alle gekozen trajecten bevinden zich in de bebouwde kom of een zone 50. Op elk van de gekozen locaties zijn er relatief veel zwakke weggebruikers en ook meer auto's en vrachtverkeer.  

Andere gemeenten die trajectcontroles invoerden, stelden vast dat het aantal inbreuken na drie maanden al met 80% is verminderd. Het aantal ongevallen met gewonden daalde met 50%. Er ontstaat een homogener verkeersbeeld, de snelheidsverschillen verminderen en daardoor verlagen ook de emissies van uitlaatgassen. De gemeenten zetten dus vooral in op de verhoging van de verkeersveiligheid die het gevolg is van de trajectcontrole.

Locaties

Concreet gaat het in de K-L-M-zone om volgende locaties:

Kapelle-op-den-Bos

  • Hogerheistraat: vanaf 1 april 2023
  • Londerzeelseweg: vanaf 1 mei 2023
  • Molenstraat: vanaf 1 juni 2023

Londerzeel

  • Heerbaan: vanaf 1 april 2023
  • Zwaluwstraat: vanaf 1 mei 2023
  • Stuikberg: vanaf 1 juni 2023

Meise

  • Merchtemsesteenweg vanaf de Driesstraat tot de Smisstraat: vanaf 1 mei 2023
  • Hoogstraat: vanaf 1 juni 2023
  • Merchtemsesteenweg vanaf de Smisstraat tot de Stationsstraat: vanaf 1 juli 2023

Sensibiliseren

Naast sanctioneren, zetten de gemeenten ook sterk in op het sensibiliseren van de bestuurders. Via de huis-aan-huis bedeelde gemeentelijke magazines, in het straatbeeld en op sociale media willen ze alle inwoners engageren om de dorpskernen aangenamer te maken en om alle weggebruikers, van jong tot oud, zich veilig te laten verplaatsen.

De boodschap is duidelijk: samen zetten we in op aangename dorpskernen en een veilig verkeer voor iedereen.

Nieuwsoverzicht
Flyer: Wees ook een held! Matig je snelheid

Openingsuren & contact

Dienst mobiliteit
adres
Tramlaan 81861 Meise
Tel.
02 892 20 65
Fax fax
02 270 02 61
e-mail
mobiliteit@meise.be

Openingsuren

Vandaag
Op afspraak: 8.30 - 12.00 uur

De diensten grondgebiedszaken (ruimtelijke ordening, stedenbouw, leefmilieu, mobiliteit, uitvoerende diensten) werken op afspraak. 

Maak een afspraak

De diensten ruimtelijke ordening en leefmilieu zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u. 

Deel deze pagina