Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Aangepast meerjarenplan 2020 - 2025

Bericht van 23 november 2022
De gemeenteraad keurde op 21 november 2022 de aangepaste meerjarenplanning goed.

Besparingen noodzakelijk door inflatie en energiecrisis

Lokaal bestuur Meise staat net als iedereen voor financieel moeilijke tijden. De energiecrisis en de inflatie brachten het budget uit balans. Door onder andere te besparen op personeelskosten en energiekosten en door bepaalde investeringen uit te stellen, wil het bestuur het budget in evenwicht houden. 

De uitzonderlijke inflatie treft ook de lokale besturen hard. De energiecrisis en de bijhorende inflatie zorgen ervoor dat de kosten heel sterk gestegen zijn. De inflatie treft de gemeentebesturen hard omdat een heel groot deel van hun budget opgaat aan bouw-, energie- en loonkosten. Daarnaast financieren ze voor een groot deel de lokale politie en brandweer. Ook hier zijn de loonkosten en energiekosten sterk gestegen. Ter illustratie: Op twee jaar tijd zullen er op basis van de meest recente schattingen acht automatische loonindexeringen van telkens 2% geweest zijn in de publieke sector. De impact is enorm.

Om ondanks deze uitzonderlijke stijging een begroting in evenwicht te houden, was actie nemen noodzakelijk en hakte het gemeentebestuur moeilijke budgettaire knopen door. Door te besparen op personeelskosten, algemene kosten en investeringskosten, wil het gemeentebestuur het budget in balans houden. Er komen geen extra belastingen voor de inwoners van Meise. 

Om de kosten op korte termijn naar beneden te krijgen, komen er besparingen op personeelskosten en energiekosten. Een greep uit de maatregelen:

  • Besparing op personeelskosten
    • Het bestuur besliste om bepaalde pensioneringen niet te vervangen en om bepaalde niet-ingevulde vacatures ook niet meer in te vullen. Er vallen geen naakte ontslagen.
  • Besparing op energiekosten
    • De straatverlichting zal tussen 23u en 5u gedoofd worden (behalve op vrijdag en zaterdag). Ook de verlichting aan monumenten wordt gedoofd, zo zullen onder andere de kerken niet meer verlicht worden. Fluvius zal hiervoor de nodige aanpassingen doen.
    • Dankzij de verledding van de straatverlichting daalt het energieverbruik.
    • De temperatuur in alle publieke gebouwen wordt verlaagd naar 19°C.

Het gemeentebestuur hakte ook de moeilijke knoop door om te besparen op geplande investeringen. De gestegen kosten zorgen ervoor dat het lokaal bestuur niet alle investeringen binnen de geplande termijn kan uitvoeren. Daarom kwam er een herevaluatie van de meest prioritaire projecten. Er werd beslist om de investeringen van onder andere volgende projecten uit te stellen: de aanleg van de omgeving van het administratief centrum en van de tuin van de OCMW-campus, de herinrichting van de dorpskernen, aankoop van verschillende voertuigen en machines, extra camerabewaking, …

Van onder andere volgende investeringen besliste het bestuur om ze wel geheel of gedeeltelijk uit te voeren: de aanleg van het park achter het cultuurhuis in Meise en van de sport- en recreatiesite Ten Dries in Wolvertem, de geplande renovatie van de scholen, de aanleg van een waterbufferbekken om wateroverlast tegen te gaan, de aanleg van een fietspad in de Drijpikkelstraat, een gedeeltelijke uitbreiding van het Neromhof bos, de uitvoering van rioleringsprojecten…

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Dienst financiën
adres
Tramlaan 81861 Meise
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
02 892 20 10
Fax fax
02 270 02 61
e-mail
financien@meise.be

Openingsuren

Vandaag 8.30 - 12 uur en 13.30 - 15.30 uur

Deel deze pagina