Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Busvervoer voor- en naschoolse ritten afgelast vanaf 1 januari 2023

Bericht van 20 juni 2022
Lokaal bestuur Meise beslist om de voor- en naschoolse busritten af te gelassen vanaf 1 januari 2023. Aan de organisatie van dit vervoer is een heel grote kost verbonden. Met het vrijgekomen budget zal het bestuur investeren in materialen en diensten die alle leerlingen in Meise ten goede komen.

Lokaal bestuur Meise beslist om vanaf 1 januari 2023 de voor- en naschoolse busritten af te gelassen. Hiervoor zijn verschillende redenen: 

Sinds 2013 heeft het lokaal bestuur Meise de regeling van het leerlingenvervoer overgenomen van de VZW Sport en Recreatie. Momenteel zijn vier bussen ingeschakeld voor het voor- en naschoolse leerlingenvervoer van de zeven gemeentelijke basisscholen in Meise. Twee bussen met chauffeur zijn van het lokaal bestuur Meise en twee bussen met chauffeur worden extern gehuurd. Het lokaal bestuur staat in voor de begeleiding op de vier bussen. De organisatie van de begeleiding op de vier bussen verloopt heel moeilijk: het gaat om onderbroken shiften waarvoor heel moeilijk personeel te vinden is. Daardoor moeten vaak personeelsleden van andere diensten inspringen en is er geen continuïteit van begeleiding voor de kinderen.

Daarnaast is er een heel groot kostenplaatje verbonden aan dit vervoer. Jaarlijks kost het busvervoer 200.000 euro. Dit grote budget komt maar een beperkt aantal kinderen ten goede: minder dan 10% van de kinderen die in Meise naar school gaan, maken gebruik van het voor- en naschoolse vervoer. De helft van deze kinderen rijdt elke ochtend en avond mee, de anderen maken enkel op bepaalde momenten gebruik van het vervoer. Het vaste dagvervoer voor zwemmen, turnen en bibliotheekbezoek blijft wel behouden. Hier vergezelt de leerkracht zelf de leerlingen op de bus en is er geen extra begeleider nodig.

Het budget dat vrij komt, wil het lokaal bestuur investeren in de scholen voor zaken waar alle kinderen van kunnen genieten. Het gaat dan om:

  • investeren in een veilige schoolomgeving;
  • aanbieden van sport op school tijdens de middagspeeltijd;
  • aankopen van didactisch (spel)materiaal volgens de noden van de scholen via een eenmalige bijkomende subsidie van 5.000 euro per school
  • huiswerkbegeleiding
  • vernieuwen van de speeltoestellen
  • invoeren van een elektronisch beloningssysteem voor kinderen die te voet of met de fiets naar school komen
  • aanbieden van fruit op school.

Na onderzoek blijkt ook dat geen enkel bestuur in de omliggende gemeenten nog voor- en naschools busvervoer aanbiedt.

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Dienst onderwijs
adres
Tramlaan 81861 Meise
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
02 892 22 50
e-mail
onderwijs@meise.be

Openingsuren

Vandaag 8.30 - 11.45 uur en 17 - 19.15 uur

Deel deze pagina