Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Maatregelen vogelgriep

Bericht van 22 november 2021
Als gevolg van het aantreffen van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels op meerdere plaatsen in ons land, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen zowel voor professionele houders als voor hobbyhouders van pluimvee en andere vogels in gans België.

Voor hobbyhouders gelden volgende voorzorgsmaatregelen: 

  • Pluimvee moet opgehokt of afgeschermd worden. 
    Afschermen doe je door door je dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.
  • Daarnaast moet je je vogels binnen voederen en het drenken of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven. 

Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels, …) moeten voorlopig niet afgeschermd worden.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. Je kan dus zonder problemen de eieren van je dieren verder blijven gebruiken!

Je kan voor verdere informatie de website van het FAVV raadplegen op www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/.

Nieuwsoverzicht
ophokplicht

Deel deze pagina