Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Maatregelen centrum Wolvertem

Bericht van 07 juni 2021
Het centrum van Wolvertem wordt al een tijdje geteisterd door een aantal amokmakers. Het gemeentebestuur nam verschillende maatregelen en roept ook de hulp van de inwoners in.

In het centrum van Wolvertem hangen geregeld jongeren rond. Hangplekken zijn van alle tijden; de behoefte om vrienden te ontmoeten, samen wat te kletsen en te lachen op een ‘eigen’ plek, een ‘vrijplaats’ voor de jeugd, heeft altijd bestaan en is ook begrijpelijk. De meeste hangjongeren zorgen niet voor problemen in de openbare ruimte. Maar er zijn ook een aantal personen wiens gedrag we niet kunnen tolereren. Het gaat dan om alcohol- en drugsgebruik, geschreeuw, ruzies, vandalisme en het beledigen van voorbijgangers. We zijn er ons sterk van bewust dat deze wangedragingen bij de buurtbewoners en passanten voor een onveilig gevoel zorgen. Wij kunnen dit dan ook niet tolereren.

Deze problematiek vergt een diverse aanpak. Als gemeentebestuur en als politie nemen we verschillende maatregelen en we vragen ook aan onze inwoners om mee te helpen:

  • De burgemeester heeft op advies van de politie in eerste instantie een samenscholingsverbod uitgevaardigd. Dit samenscholingsverbod kan in functie van de mogelijke versoepelingen in het kader van de COVID-19 situatie nog verlengd en aangepast worden. De politie krijgt hierdoor ook de mogelijkheid om systematisch identiteitscontroles en fouilles uit te voeren. De politie beschouwt het centrum van Wolvertem al meer dan één jaar als hotspot en dit krijgt hierdoor een V.I.P.-behandeling (Very Irritating Police) waardoor de controles sterk opgedreven worden.
  • Op basis van de beeldvorming opgesteld door de politie naar aanleiding van hun eerdere controles en tussenkomsten, stelde de burgemeester nu ook een plaatsverbod op. Dit betekent dat een aantal personen die voor deze overlast en specifieke problemen zorgden, niet meer op het Gemeenteplein mogen vertoeven. Ook dit geeft de politie meer slagkracht en moet ervoor zorgen dat deze probleempersonen niet meer in het centrum rondhangen.
  • Het volledige bestuur werkt mee aan veilige gemeente. Het gemeentebestuur besliste om op verschillende locaties, waaronder het centrum van Wolvertem, camerabewaking te voorzien. Hoewel dit een prioritair dossier is, kan zo’n cameranetwerk niet van vandaag op morgen geïnstalleerd worden. Daarom werd beslist om in afwachting van de vaste camera’s zeer snel een tijdelijke camera te plaatsen in het centrum.
  • In het kader van een veiligere en leefbare gemeente hebben wij onlangs een gemeenschapswacht kunnen aanwerven die vandaag al dagelijks zichtbaar en aanspreekbaar in de gemeente aanwezig is. Ook deze persoon zal geregeld in het centrum van Wolvertem een oogje in het zeil houden.
  • De politie heeft de voorbije dagen zeer actief opgetreden en kort op de bal gespeeld. Op basis van camerabeelden, observaties, inventarisering van alle beschikbare informatie en tussenkomsten werden twee opsporingsonderzoeken opgestart die vandaag prioritair worden behandeld. Maar ook de politie kan dit niet alleen. Daarom roepen we uw hulp als buurtbewoner in. De politie heeft nood aan informatie en gegevens om effectief aan het probleem te kunnen werken. Daarom vragen we iedere inwoner met aandrang om de politie te bellen via 101 als een onmiddellijke tussenkomst nodig is. Voor minder dringende informatie, zoals concrete informatie in het kader van drugsdelicten (bvb. nummerplaten doorgeven); kan je het contactformulier op de website van de politie invullen: https://www.politie.be/5409/contact/contactformulier. We begrijpen dat mensen vandaag niet altijd naar de politie bellen uit angst voor represailles. We vragen u toch uitdrukkelijk om dit wél te doen. De korpschef bevestigt dat de persoonlijke gegevens niet doorgegeven worden.
  • In verschillende wijken in Meise werden al Buurtpreventienetwerken (BPN) opgericht. In het centrum van Wolvertem is dit nog niet het geval. Het oprichten van een Buurtpreventienetwerk in het centrum van Wolvertem zou zeker ook een meerwaarde vormen in de aanpak van zowel het objectief als subjectief onveiligheidsgevoel. Wij zoeken hiervoor coördinatoren. Wie zich geroepen voelt om zijn/haar steentje actief bij te dragen tot de aanpak van (on)veiligheidsproblemen kan steeds meer info bekomen bij de coördinator op het nummer 02 892 20 07. Op onze website lees je alle informatie.
Nieuwsoverzicht
Gemeenteplein Wolvertem

Lees meer artikels over

Deel deze pagina