Sint-Elooikapel wordt in oude glorie hersteld.

Bericht van 18 januari 2021
De Sint-Elooikapel is een van de erfgoedpareltjes die Meise rijk is. Na onderzoek door Monumentenwacht bleek dat renovatie van onder andere het dak en de gevel noodzakelijk is. Eind maart starten de werken om de Sint-Elooikapel in haar oude glorie te herstellen.

De Sint-Elooikapel is een bekend gebouw in Meise. De kapel is gelegen aan de Nieuwelaan op de zogenaamde Hasseltberg. Het huidige gebouw dateert van 1652, maar deze plaats was al veel vroeger een religieuze bidplaats. Vermoedelijk was deze locatie eerst een ‘heidense bidplaats’ die in de 7e of 8e eeuw gekerstend werd door zendelingen. In 1222 werd de naam ‘Capella de Hasselt’ voor het eerst aangetroffen.

Na een onderzoek van Monumentenwacht bleek dat er onder andere problemen zijn met het voegwerk van de gevels, het dak en de glas-in-lood ramen. Om dit geschiedkundig belangrijke gebouw in ere te houden, investeert het gemeentebestuur in de renovatie ervan. De opdracht om het renovatieproject naar een ontwerp van Katelyn Verhasselt uit te voeren, is gegund aan de firma Renotec. De kosten werden geraamd op 418.500 euro.

Om de Sint-Elooikapel terug de uitstraling te geven die ze verdient, zullen de noodzakelijke werken uitgevoerd worden: reinigen en restaureren van de gevels, restaureren van het dak, het herstellen van de gebreken bij de glas-in-lood ramen, het restaureren van het stucplafond in de kapel en de heraanleg van de buitenverharding in kasseien.

De werken starten eind maart 2021 en de uitvoeringstermijn is vastgelegd op 85 werkdagen.

Elke eerste zaterdag van de maand om 18u gaat er een viering door in de Sint-Elooikapel (tijdens niet-coronatijden). Aan de kapel is ook een Sint-Elooigilde verbonden. Elk jaar organiseren zij rond 1 december een optocht die aan de Sint-Elooikapel vertrekt. Dit jaar zal de vijftigste editie plaatsvinden.

Nieuwsoverzicht
Sint-Elooikapen (c) Meise

Openingsuren & contact

Dienst ruimtelijke ordening en stedenbouw
adres
Tramlaan 81861 Meise
Tel.
02/892 20 40
Fax fax
02/270 02 61
e-mail
ruimtelijkeordening@meise.be

Openingsuren

Vandaag
Gesloten

Deel deze pagina