Politiebesluit gouverneur: mondmaskers verplicht in Vlaams-Brabant

Bericht van 07 oktober 2020
De gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Jan Spooren, besliste dat je op volgende plaatsen in Vlaams-Brabant verplicht een mondneusmasker moet dragen: openbare gebouwen, markten en kermissen, toeschouwers sportwedstrijden, begraafplaatsen tijdens de Allerheiligenperiode.
Sinds 14 augustus werd verplicht om steeds een mondmasker bij te hebben, vanaf 6 oktober geldt ook het verplicht dragen ervan op bepaalde plaatsen in de provincie Vlaams-Brabant, onder meer in openbare gebouwen, markten, kermissen, als toeschouwer bij sportwedstrijden.
Het meest recente ministerieel besluit van 25 september, dat het opleggen van het mondmasker overliet aan de lokale besturen, zorgde voor verwarrende situaties, en dat terwijl de besmettingscijfers in Vlaams-Brabant opnieuw stijgen.

Om meer duidelijkheid en uniformiteit te bieden aan zowel lokale besturen als burgers, bepaalt de gouverneur nu dat voor een aantal publieke plaatsen (hierboven vermeld) het dragen van een mondmasker zoals voorheen verplicht is. Ook op de begraafplaatsen tijdens de Allerheiligenperiode moet je een mondmasker dragen. Deze verplichting geldt uiteraard niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.

De gouverneur blijft een voorstander van lokaal maatwerk op het vlak van coronamaatregelen, maar sommige verplichtingen lenen zich nu eenmaal beter tot een algemene toepassing. De gerichte, lokale benadering laat toe om een logische en vooral effectieve aanpak te hanteren. Maar burgers hebben ook nood aan duidelijkheid en eenvormigheid. Vandaar dit besluit dat geldt voor de gehele provincie Vlaams-Brabant.

Sedert 14 augustus geldt in heel Vlaams-Brabant de verplichting om steeds een mondmasker bij te hebben. Deze verplichting blijft dus vanzelfsprekend gelden. Ook dat wordt in het nieuwe besluit opgenomen. Het besluit gaat in op 6 oktober.

Nieuwsoverzicht