Coronavirus - contactonderzoek

Bericht van 11 mei 2020
Voor contactonderzoek word je altijd gebeld met het nummer 02 214 19 19. Per sms is dat via het nummer 8811. Lees hier meer hoe je jezelf beschermt tegen pogingen tot oplichting.
In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Hoe kan je echte oproepen onderscheiden van frauduleuze telefoontjes? Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten.

Kijk naar het telefoonnummer dat je opbelt

De contactonderzoekers gebruiken¬†altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële opspoorders gaat. Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.Je kan best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'corona-contactonderzoek'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.

Persoonlijke gegevens gekend

Als je positief test en wordt opgebeld om te vragen met wie je allemaal contact hebt gehad, dan zal de persoon aan de andere kant van de lijn al bepaalde informatie over je hebben. De telefonist heeft van je huisarts je naam, telefoonnummer en je geboortedatum. Het telefoontje zal ook kort na de test gebeuren.

Geen vragen over financiële gegevens

Je kan ook veel afleiden uit de vragen die gesteld worden. We zullen nooit vragen naar iemands bankgegevens of tijdstippen waarop hij wel of niet thuis is.Vind je de vragen raar en herken je het telefoonnummer niet, hang dan gewoon op.
Nieuwsoverzicht