Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Meld plaatsen met asbestproductieafval

Bericht van 28 september 2016

Sinds 2004 loopt het project 'Sanering asbestcementdraailingen'. 

Asbestcementdraailingen en asbestproductieafval werden vroeger gebruikt als ophogings- of verhardingsmateriaal voor opritten, tuinpaden, veldwegen,...  Zodra de schadelijkheid vaststond in 1998, werd het gebruik stopgezet, maar de asbest bleef achter.

Het project van de OVAM omvat een inventarisatie-, een onderzoeks- en een saneringsfase:

  • Iedereen (burger, maar nu ook bedrijf en gemeente) die weet of vermoedt dat een oprit of weggetje is opgehoogd met asbesthoudend materiaal kan dit melden aan de OVAM
  • Deze sites worden onderzocht door een bodemdeskundige, die meteen een prioritering toekent.
  • De meest dringende sites worden onmiddellijk gesaneerd, sommige op termijn, terwijl de minst risicovolle sites (bvb. wanneer de asbest vastgehecht zit in of onder beton) gewoon mogen blijven. Dit alles gebeurt zonder kosten voor de eigenaar.

Heel wat bewoners hebben de mogelijkheid benut en de sites met asbestcementdraailingen of asbestproductieafval gemeld.

Wie een vermoeden heeft van een bepaalde locatie met asbestafval, laat het dan zo snel weten aan de gemeente of de OVAM (aanmeldingsformulieren beschikbaar bij dienst leefmilieu).

Ook wanneer het asbestproductieafval veilig is afgedekt, kan u kiezen voor een vrijwillige sanering, alleen gebeurt dit dan wel op kosten van de eigenaar.  Voor meer info kan u steeds terecht bij de milieuambtenaar.

Er werden vroeger ook veel asbesthoudende materialen gebruikt in en om de woning (dakleien, golfplaten, bakken, dorpels, afvoergoten, plaasterisolatie, vloertegels enz.). Deze toepassingen vallen niet onder het saneringsproject, maar u kan bij de milieudienst of op de website www.asbestinfo.be wel terecht voor praktische tips hoe veilig om te gaan met asbesthoudend materiaal.

 

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Dienst leefmilieu en duurzaamheid
adres
Tramlaan 81861 Meise
Tel.
02 892 20 60
Fax fax
02 270 02 61
e-mail
leefmilieu@meise.be

Openingsuren

Vandaag
Op afspraak: 8.30 - 12.00 uur

De diensten grondgebiedszaken (ruimtelijke ordening, stedenbouw, leefmilieu, mobiliteit, uitvoerende diensten) werken op afspraak. 

Maak een afspraak

De diensten ruimtelijke ordening en leefmilieu zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u. 

Deel deze pagina