Gemeente Meise ?
Aanbevelen Bookmark Contacteer Welkom op de website van de Gemeente Meise

U bent hier: Toerisme / Wandelpaden

De Beemden in Wolvertem   


Op de dienst sport is eveneens de Eddy Merckx - fietsroute verkrijgbaar, een fietstocht voor heel het gezin doorheen de gemeente.


 

wandelen in de Brabantse Kouters

Toerisme Vlaams-Brabant heeft in samenwerking met de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Vilvoorde, Wemmel en Zemst een nieuw wandelproduct ontworpen en uitgewerkt onder de naam Brabantse Kouters.
boskapel 
de beemden
Het wandelgebied Brabantse Kouters situeert zich in het noordwesten van de Groene Gordel. Het vormt samen met het Dijleland ten oosten en het Pajotteland ten zuidwesten, de toeristische regio "de Groene Gordel". Het is een uitloper van de vruchtbare Brabantse leemstreek en de behoorlijke hoogteverschillen garanderen een gevarieerd landschap. De vochtige valleibodems zijn ingenomen door weiden maar de met leem bedekte hellingen worden verbouwd: aardappelen, maïs, koren, prei, wortelen, bieten, witloof tekenen het kouterlandschap. De regio kreeg dus niet toevallig zijn naam. "Kouter" betekent immers bouwland of uitgestrekte akkergrond.
De negenentwintig wandellussen in deze gids staan borg voor ongeveer 240 km wandelplezier langs de mooiste plekjes. Zowel natuur en landschap als bouwkundig erfgoed komen aan bod.  De wandellussen werden, met steun van Toerisme Vlaanderen, bewegwijzerd met kleine, zeshoekige bordjes in wit en rood die regelmatig worden onderhouden.
Voor wie met de wagen komt zijn er de aanbevolen startplaatsen met parkeergelegenheid, aangeduid op de kaart. De wandelingen zijn ook bereikbaar met het openbaar vervoer.
kasteelhoeve  kasteel Imde
Het bijhorend, praktische wandelgidsje in pocketformaat beslaat ruim 150 pagina's en bevat talrijke kleurenfoto’s en kaartjes van de wandellussen. Het schenkt zowel aandacht aan het bouwkundig erfgoed als aan het landschap en de natuur.
In de inleiding “Brabantse Kouters, Brabantse koppen? geeft journalist R. Billen  een korte schets van dit gebied: situering, geschiedenis, economische ontwikkeling, streekproducten en een merkwaardige verzameling bekende Vlamingen die in de streek wonen.
Het boek kost 9 euro en is vanaf 6 september te koop bij de toeristische diensten in de Groene Gordel, bij Toerisme Leuven of bij:
Toerisme Vlaams-Brabant vzw
Provincieplein 1
3010 Leuven
tel.: 016-26 76 20
fax: 016-26 76 76
U kunt het boek bestellen door storting van 10,50 euro (incl. € 1,5 verzendkosten) op rekening 000-0057401-74 met de vermelding "Wandelen Brabantse Kouters".